Ainekset:
500 g nakkeja
125 g (puoli pussia) Atria palvirouhetta tai vastaavaa palvikinkkua pienenä silppuna
1 pieni punasipuli
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 annos Knorr Fond du Chef Rich Beef -lihaliemitiivistettä
1 rkl voita ja öljyä paistamiseen
Valmistus:
Pilko nakit noin puolen sentin pätkiksi ja hienonna sipuli. Lisää pannuun voi-öljy-sekoitus ja kuullota sipulia hetki. Lisää nakit ja paista sekoitellen, kunnes nakkeihin tulee vähän väriä ja paistopinta.
Ota toinen pannu tai kaada nakki-sipulisekoitus toiseen astiaan. Sulata voi pannussa ja lisää vehnäjauhot. Sekoita voimakkaasti ja irrota lastalla vehnäjauho pannun pohjasta. Ruskista jauhot sekoitellen, varo ettei suurus pala pannuun kiinni.
Lisää vesi pienissä erissä voimakkaasti sekoittaen ja varo paakkuuntumista. Lisää Fond du Chef ja anna kiehahtaa. Lisää nakit, sipulit ja palvirouhe. Anna hautua noin 15-20 minuuttia.
Kastike pannussa |
Usein kuulen, että ruskean kastikkeen teko on lähes rakettitieteeseen verrattavissa oleva suoritus, itse en ole ihan samaa mieltä. Kun muistaa pari perusasiaa, ei kastiketta saa pilattua paitsi tosissaan yrittämällä. Tässä oma ohjenuorani onnistuneeseen ruskeaan kastikkeeseen:
1) valitse pannu, johon ruoka ei pala herkästi kiinni
2) älä tee voi-jauhoseoksesta liian paksua, 50 g voita ja 1 dl vehnäjauhoja on osapuilleen sopiva suhde
3) ruskista jauhoja riittävän pitkään, että rasva ei enää erotu seoksesta, tällöin jauhot ovat imeneet riittävästi nestettä itseensä, eivätkä paakkuunnu niin herkästi vettä lisättäessä
4) sekoita koko ajan esim. vispilällä kun lisäät vettä
5) lisää vesi pienissä erissä ja sekoita aina voimakkaasti välillä
Itse pidän aika paksusta kastikkeessa eli mikäli haluat kastikkeesta juoksevampaa, lisää vettä. Kannattaa kuitenkin aina odottaa hetki ja antaa kastikkeen kiehua, jolloin näkee kuinka paljon se kiehuu kokoon.
Itse teen nykyään kastikkeen kannelliseen teräspannuun, joka kestää myös uunin ja annan kastikkeen muhia uunissa pastan tai perunoiden kypsymisen ajan. Maut tulevat mielestäni paremmin esille uunihaudutuksen myötä kuin vain liedellä hauduttaessa.
Tarjoiltuna tri colori fusillien kanssa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti